Followers

Saturday 7 September 2013

custard cream puff

Custard cream puff


Assalamualaikum/ salam sejahtera… wahhhh…rindu benar rasa nya pada semua..beberapa purnama rasanya tidak menjenguk blog/fb tambatan hati.  Raya pun dah habis.. Bukan benci, bukan tak sayang tapi masa tak  mengizinkan…mood pun datang dan pergi…idea untuk bertegur sapa pun pudar dan mendung….dah tak nak berjanji lagi.. berserah pada keadaan…harap2  berkesempatan..Insyaa Allah-okay .. hari ni mood datang..bukan apa..ada anak saudara akak sorang ni..(lelaki) kami panggil dia Joy… sebab dia suka buat kami gelak…hari ni dia ajak akak buat cream puff ..tak tahu lah..memang dalam keluarga akak..yang lelaki memang minat memasak..yang perempuan pun minat..tapi yang lelaki minat dia orang lebih menyerlah…kami buat, kami makan panas2… fuhhhh..kalau mcm ni selalu bertambah tembam lah kami sekeluarga…jom akak nak kongsi resepi…cuba jgn tak cuba.. (abaikan gambar yg mendung2 suram tu) hehehe J



  1. Bahan puff :

    100 g mentega
    250 air
    ½ sudu the garam
    150 g tepung gandum – diayak
    3 biji telur

    Cara:

    1.    Masukkan mentega, air dan garam dalam periuk. Masak dengan api perlahan hingga air mendidih dan mentega cair.
    2.    Masukkan tepung gandum, kacau pantas satu arah dengan api yang kecil sehingga adunan menjadi doh.
    3.    Masukkan adunan ke bekas yang lain, kacau hingga suam. Masukkan telur kedalan doh, kacau dengan garfu sehingga menjadi pes yang lembut.
    4.    Masukkan pes kedalam piping beg yang di pasang muncung berbentuk bintang (atau mengikut kegemaran).
    5.    Bentuk / paipkan bentuk siput atas dulang pembakar yang telah di sapu dengan mentega. Buat seperti lubang kecil di sebelah atas permukaan.
    6.    Bakar pada suhu 200c selama 20 minit atau sehingga berwarna keemasan.
    7.    Bila masak, biarkan seketika dan paipkan inti kastard di tengahnya.
    Bahan Inti kastard:

    1 sudu besar tepung kastard
    1 sudu besar tepung gandum
    4 sudu besar gula
    1 cawan (250ml) susu segar
    1 biji telur
    3 sudu besar mentega                                             

    Cara :

    1.    Campurkan semua bahan diatas kecuali mentega kedalam periuk.
    2.    Masak dengan api yang perlahan. Sentiasa dikacau sehingga kastard Nampak pekat.
    3.    Tutup api, masukkan mentega dan kacau lagi. Biarkan sejuk sebelum di masukkan kedalam puff dengan menggunakan piping beg.
    Selamat mencuba… J

No comments:

Post a Comment