Assalamualaikum/ salama sejahtera ...Pagi2 tadi celik jer mata.".ting tong"..otak kata Nak makan mee kari..apa lagi start enjin kereta..akak memboronglah bahan2 untuk menyempurnakan selera akak hari ni...hehhehhe..kadang2 ada orang yang tak suka dengan mee kuning..tak apa..boleh digantikan dengan mee hun..UMMMPH nya tetap sama...jom..jom semangat sikit hari ni..bangun dan gerakkan jari jemari di dapur..Ayuh!!!! MEE KARI hari ni..
Mee Kari (6 orang)
Bahan:
1
kg daging / atau ayam (di potong kecil
dan tos kan)
1
biji bawang besar – di mayang
2
inci halia - mayang
4
ulas bawang putih- mayang
2
tangkai daun kari
2
paket rempah kari daging/ ayam (kecil)
10
biji tauhu kering dipotong 2
1
kuntum bunga lawang
1
inci kayu manis
2
kuntum bunga cengkih
1
kg santan
1
paket mee kuning
Bawang
goreng
Garam
gula
Jika
suka boleh ditambah fish cake dan fish ball
5
biji telur ayam direbus.
Sayuran di celur:
Taugeh
Sawi
Kobis
Cili
jeruk / (di perap semuanya)
10
biji cili api
5
sudu cuka
2
sudu gula
Garam
Sedikit
air suam
Caranya:
1.
Panaskan
minyak. Tumis bawang putih, bawang merah, halia. Hingga garing, masukkan bunga
lawang, kayu manis, bunga cengkih, daun kari dan rempah kari yang di campur
air. Tumis hingga naik minyak.
2.
Masukkan
daging dan tambah sedikit air. Biar kan daging empuk seketika.
3.
Masukkan
santan pekat dan tambah sedikit air. Tambah garam dan sedikit gula.
4.
Bila
mendidih masukkan tauhu kering, fish ball dan fish cake.
5.
Sedia
dimakan
Cara untuk mee :
1.
Celur
mee kuning – ketepikan
2.
Celur
sayuran ketepikan
3.
Telur
rebus di buang kulit di potong empat
Tabur
kan bawang goreng semasa menghidang. / boleh juga di tambah dengan isi kerang
yang telah di rebus
No comments:
Post a Comment