Followers

Saturday 9 March 2013

Caramel Gula hangus

*Caramel Gula hangus (5-6 orang)



Assalamualaikum / Salam sejahtera ....Tengah dok syok tengok citer Hindi, hujan pulak kat luar..siaran TV tergendala la pulak...tak sempat nak tengok ending..kecewa jugak la..rasa2 ada yg senasib ngan akak petang ni...jangan la muncung sedepa pulak hahhahha..jom, jom ...Hari ni akak nak kongsi resepi Caramel gula hangus..nak bagi manis mulut petang ni...yummy :)))



Bahan

10 biji telur saiz A
1 tin besar susu pekat
1 tin besar air
Sedikit esen vanilla
1 cawan gula pasir


Cara:

1.       Panas kan kuali. Masak gula pasir dengan api perlahan hingga kekuningan.
2.       Tuangkan gula yang di masak tadi kedalam Loyang. Ketepikan
3.       Kisar / pukul telur hungga putih. Masukkan susu pekat, pukul lagi. Seterusnya       masukkan air dan esen vanilla. Pukul hingga berbuih.
4.       Panaskan Kukus. Masukkan Loyang yang berisi gula tadi. Apabila Loyang panas,   masukkan adunan telur yang di pukul tadi. Kukus lebih kurang 30 minit. Keluar          kan dan sejukkan di dalam peti sejuk. ~ sedia di makan>

No comments:

Post a Comment