Followers

Tuesday 5 March 2013

Mee Kari


Assalamualaikum/ salama sejahtera ...Pagi2 tadi celik jer mata.".ting tong"..otak kata Nak makan mee kari..apa lagi start enjin kereta..akak memboronglah bahan2 untuk menyempurnakan selera akak hari ni...hehhehhe..kadang2 ada orang yang tak suka dengan mee kuning..tak apa..boleh digantikan dengan mee hun..UMMMPH nya tetap sama...jom..jom semangat sikit hari ni..bangun dan gerakkan jari jemari di dapur..Ayuh!!!! MEE KARI hari ni..


Mee Kari (6 orang)

Bahan:

1 kg daging / atau ayam  (di potong kecil dan tos kan)
1 biji bawang besar – di mayang
2 inci halia - mayang
4 ulas bawang putih- mayang
2 tangkai daun kari
2 paket rempah kari daging/ ayam (kecil)
10 biji tauhu kering dipotong 2
1 kuntum bunga lawang
1 inci kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
1 kg santan
1 paket mee kuning
Bawang goreng
Garam
gula

Jika suka boleh ditambah fish cake dan fish ball
5 biji telur ayam direbus.

Sayuran di celur:

Taugeh
Sawi
Kobis


Cili jeruk / (di perap semuanya)
10 biji cili api
5 sudu cuka
2 sudu gula
Garam
Sedikit air suam
  
  
Caranya:

1.    Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah, halia. Hingga garing, masukkan bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih, daun kari dan rempah kari yang di campur air. Tumis hingga naik minyak.
2.    Masukkan daging dan tambah sedikit air. Biar kan daging empuk seketika.
3.    Masukkan santan pekat dan tambah sedikit air. Tambah garam dan sedikit gula.
4.    Bila mendidih masukkan tauhu kering, fish ball dan fish cake.
5.    Sedia dimakan

 Cara untuk mee :

1.    Celur mee kuning – ketepikan
2.    Celur sayuran ketepikan
3.    Telur rebus di buang kulit di potong empat

Tabur kan bawang goreng semasa menghidang. / boleh juga di tambah dengan isi kerang yang telah di rebus








No comments:

Post a Comment