Followers

Wednesday 6 March 2013

Puyuh Berempah (5 orang)



Assalamualaikum / Salam sejahtera....Anak punai anak merbah, terbang turun buat sarang, anak sungai pun berubah, ini pulak hati orang, mengapa di kenang...hahhha menyanyi lagu burung la pulak..al maklum hari ni masak burung puyuh ...kata orang tua2 kalau anak dara menyanyi di dapur nanti tak de orang nak pinang..bukan apa kalau dah senduk jadi mikrofon, silap2 hangit pulak burung goreng tu....so moralnya...nyanyi jgn sampai hangit pulak makanan yang di masak...:)


Puyuh goreng berempah  - (5 -6 orang)   

Bahan:

8 ekor burung puyuh
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu madu lebah
2 tangkai daun kari
2 sudu besar Serbuk kari
4 biji Cili kering (dipotong)
Bawang besar (dipotong bulat)

Bahan kisar :

1 sudu besar Jintan manis
1 sudu kecil Jintan putih
1 inci Halia
1 batang Serai
5 biji Bawang merah
5 ulas bawang putih
5 biji cili kering


Cara :

1.       Gaul burung puyuh dengan bahan kisar, garam, gula, madu, serbuk kari dan        daun kari.
2.       Perap selama setengah jam. Panaskan minyak goreng puyuh hingga garing. Ke    tepikan. Di kuali lain , panaskan minyak, tumis cili  kering potong dan bawang         besar hingga garing dan di tabur di atas burung puyuh tadi.

No comments:

Post a Comment