Followers

Monday 11 March 2013

Kari Kepala Ikan




Assalamualaikum/ salam sejahtera.... Bila tengok kepala ikan teringat pesan orang tua...
kalau makan kepala ikan nanti jadi lembab...hahaha tapi akak tak..Okayyyy jerrr...
.*wink* ( kenyit mata )...hehhehe. Hari ni akak nak share resepi kari kepala ikan..
kalau tak sempat masak malam ni...cuba esok untuk makan tengah hari...ooopppps
kalau masak kari jangan lupa padan kan dengan ulam-ulaman dan sambal belacan... :)))



  
 Bahan:


300g kepala Ikan
1 kg Santan
2 biji terung bulat
2 niji tomato
6 batang bendi
minyak masak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan Tumis:

5 sudu besar serk kari ikan
1/2 sdk biji sawi
1/2 sdk halba
1/2 cawan air asam jawa
1 biji bawang besar - kisar
5 ulas bawang putih - kisar
2 inci halia - kisar
1 biji bunga lawang
1 inci kayu manis
2 tangkai daun kari

cara :

1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan bunga lawang, kayu manis daun kari,, biji sawi, halba,dan serbuk kari.kacau hingga garing dan pecah pecah minyak. kacau agar tidak melekat.

2.Masukkan air asam jawa, biar mendidih, kemudian masukkan kepala ikan dan santan. tambah garam secukup rasa. biar memdidih.

3. Akhir sekali masukkan terung, bendi dan tomato. biar mendidih dan sayur masak. sedia di makan.














NOTE: santan terpulang pada kesukaan masing2. jika tak suka terlalu pekat, boleh lah di kurang kan santan.











































































































































































































































































































































































































































































































































































No comments:

Post a Comment