Assalamualaikum / salam sejahtera ... kalau kita sebut masak asam, masakan ni memang ramai penggemarnya especially orang Melaka..sebenarnya bukan ikan tenggiri je yg sedap untuk masakan ni, ikan terubuk,ikan parang,...paling tidak pun kembung pun boleh.... masak asam ni..makan dengan nasi boleh, dengan lempeng kelapa lagi terangkat...fuhh..saya pernah tengok orang makan dengan jemput2 ikan bilis pun ada...apa2 pun asal kena dengan selera kita...jom masak :) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Bahan- Bahan:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3 keping ikan Tenggiri
(ikan lain pun Boleh)
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Bahan kisar: -
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
10 biji cili kering
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1/2 in halia
1 inci belacan
10 biji bawang merah (atau boleh guna 1 biji bawang besar)
4 ulas bawang putih
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Bahan lain:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 cawan asam Jawa
(atau secukupnya)
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
air secukupnya
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 biji tomato-potong 2
1 biji terung bulat- belah 4
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5 biji kacang bendi
1 batang serai-diketuk
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 kuntum bunga kantan
dan daun kesum secukupnya
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
minyak masak
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
garam dan gula secukup
rasa
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Cara ;
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1. panaskan minyak.
Tumis bahan bahan kisar, hingga garing biar Pecah minyak.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2. masukkan serai ,
air Jawa dan air secukupnya. biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3. masukkan garam dan
gula, biar hingga masak. hidangkan.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Followers
Monday, 7 January 2013
Asam pedas ikan tenggiri (3-4 orang)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment