Hari ni nak bagi resepi ayam sambal cendawan butang....memang senang tapi ada juga yang tak tahu nak masak..tak payah nak cerita orang lain, anak-anak saya pun macam tu...suka makan tapi tak suka masak,,,selalu ingat kan dia orang,...sebelum kawin ni belajar-belajar la memasak..tak gitu... tapi ada lah sikit2 kemahuan nak masuk kedapur...tak apa satu permulaan yang baik..mulakan dengan masakan yang ringkas...lepas tu baru yang susah-susah...:)
Bahan:
1 ekor ayam
Sedikit Kunyit
serbuk
1 tin cendawan butang - belah dua
2 sudu besar kicap manis
Garam
Gula
Bahan B – kisar:
15 biji cili kering
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 keping asam keping
1 tin cendawan butang di belah
Cara:
1.
Ayam
di gaul dengan kunyit dan garam di goreng terlebih dahulu dan di ketepi kan.
2.
Ambil
sedikit minyak lebihan ayam goreng, tumis bahan B hingga naik baunya.
3.
Bila
garing masukkan garam gula secukup rasa, cendawan butang, asam keping, kicap manis dan ayam goreng.
4.
Kacau
rata – sedia di makan
Nota :
asam keping dimasukkan akhir sekali untuk mengelakkan terlalu masam. kalau tak suka letak kicap pun tak mengapa.
No comments:
Post a Comment