Assalamualaikum / salam sejahtera....Ini adalah meehun yang paling mudah nak masak...kalau saya di rumah..anak2 panggil meehun campak2..sebenarnya walau pun mudah tapi ada rasa dan menyelerakan. Resepi ni boleh di guna pakai kalau ada tetamu yang tiba2 tersembul kat muka pintu...sekejap je dah dapat makan mee hun ni...cuba ya :))
Bahan-bahan (3-4 org ..)
200gm bihun-rendam ngan udara panas dan di tapis
1 mangkuk isi ayam
6 ulas bawang putih - di tumbuk
1 sudu besar sos tiram
1 ketul kiub pati ayam
1
Sudu besar lobak masin cincang
1
Sudu teh lada lada hitam
5-6
biji bebola ikan (atau sebanyak yg suka)
1
keping fish cake – hiris nipis
Minyak
untuk menumis
Garam
dan gula secukup rasa
Sayuran:
Sedikit
taugeh
Sedikit
sawi – (jika suka)
Cendawan
bahan sampingan: -
hirisan
daun Bawang
cili kicap (campurkan aje): -
4
Sudu besar kicap cair
potongan
cili merah / cili api
2
sudu sos cili
Cara-cara
1.
Panaskan minyak, tumis bawang putih dan
lada hitam hingga naik bau, Masukkan air seperti
masak sup. ( lebih kurang 5 gelas besar).
2. Masukkan ayam, kiub pati ayam dan sos tiram dalam
periuk dan biar mendidih, renih hingga ayam
masak. tambahkan air Jika perlu. Masukkakan
garam dan gula secukup rasa.
3. masukkan fishball, fish cake, lobak masin dan
cendawan, reneh lagi hingga ianya masak.
4. masukkan bihun kedalam periuk kuah tadi,
bersama sayur-sayuran. Sedia dimakan
panas2 bersama hirisan daun bawang dan cili kicap.
No comments:
Post a Comment