Assalamualaikum/salam sejahtera....Nak cerita, bila tiba musim durian, rata-rata kita akan nampak orang menjual tempoyak di pasar..sebenarnya dari tempoyak macam-macam kita boleh buat..olah dan jadi kan masakan yang sedap...hari ni saya nak kongsi masakan udang tempoyak...kepada peminat-peminat tempoyak..cuba yerrr ..anda pasti tersenyum :)
Bahan:
½
kg Udang sederhana besar
2
helai daun kunyit
Minyak
masak untuk menumis
Bahan kisar:
10
biji cili api
1
inci kunyit hidup
1
cawan tempoyak
Sedikit
air
Cara:
- Panaskan minyak, Tumis bahan kisar. Masukkan udang , garam dan gula secukupnya.
- Masukkan Daun kunyit yang di mayang halus kedalam bahan tadi. Bila udang masak dan kuah memekat. Padam api. Siap di makan.
Suza..afiq makan tempoyak ke? ha ha haaa..tanya pasal afiq instead of masakan! :)
ReplyDeletekalau patin tempoyak feberet dia...hehhehehe
ReplyDelete