Assalamualaikum / Salam sejahtera.....Nasi ayam claypot (atau kalau nak alih bahasa, NASI AYAM PERIUK TANAH LIAT)betul ke??...hehehe. Saya rasa ini lah masakan yang paling mudah, masak dalam periuk, makan dalam periuk panas2..SEDAPP....sebenarnya anak2 suka makan nasi claypot ni..jadi kenalah saya "berjuang" mempelajarinya..Nak share supaya yang minat dengan nasi claypot boleh lah mencuba :)
Bahan-bahan (2 orang makan)
1
cawan beras
1 ½
cawan air rebusan ayam
300gm
ayam (dipotong kecik)
1
Sudu besar Lada hitam (tumbuk)
1
Sudu besar kicap pekat
5
atau lebih Kuntum cendawan hitam (rendam hingga kembang dgn air panas)
2
Sudu besar sos Tiram
1
Sudu besar kicap pekat manis
Minyak
untuk menumis
1
Sudu besar Tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)
2cm
halia - tumbuk
2
ulas bawang putih - tumbuk
Sedikit
hirisan daun sup & daun Bawang, Bawang goreng dan sedikit minyak Bijan
Cara:
1. Perap ayam dengan Bawang putih, halia, kicap
pekat & manis, sos Tiram, Lada hitam
dan cendawan (yang di belah 2)
2. Panaskan minyak dan Tumis ayam yg diperap
hingga masak dan Tuang air bancuhan Tepung
jagung. Setelah pekat, perisakan dengan garam, ketepikan.
3. Panaskan claypot, masukkan beras dan air
rebusan ayam, Bila nasi sudah mendidih dan air nya agak2 kering, perlahan
kan api dan tuangkan ayam tadi atas nasi, tutup hingga nasi masak. taburkan semua daun bawang , Bawang goreng dan percikkan
minyak Bijan.
Nota:
Sedap di makan dengan cili potong kicap dan ikan kering
No comments:
Post a Comment