Followers

Sunday 17 February 2013

Bubur Sum Sum (3-4 orang)



Assalamualaikum/ salam sejahtera...hari ni akak nak share resepi bubur sum sum..bubur ni mudah je..tak payah pening2 kepala..bak kata "sesuai sangatlah untuk minum petang" sambil dok mengadap citer korea ke, citer Indon ke...kannnnnn...bukan apa selalu tengok kawan2 yg jd suri rumah suka tgk citer ni...lari sekejap masa iklan tu pi kacau bubur sum sum ni...pasti En Suami tersenyum petang ni...:)


Bahan:
1 cawan Tepung beras
3 cawan santan
sedikit garam
1 Sudu besar Tepung jagung


Air gula:
1 ketul gula melaka
sedikit gula pasir
2mug air
2kuntum bunga cengkih (jika suka)
Daun pandan

* Masak semua sampai pekat. Tutup api dan Biarkan sejuk.

Cara masak untuk sum sum:

1. Masukkan semua bahan Sum Sum dalam periuk.tapiskan agar tidak berketul. Masak dengan api Sederhana dan jgn henti mengacau sampai dia masak & berkilat.
2. Kemudian masukkan ke dalam Loyang dan sejukkan.
3. Simpan dalam peti ais sebelum di hidang.



No comments:

Post a Comment