Assalamualaikum / salam sejahtera...kalau masak jer rendang teringat hari raya..bila ingat raya..ingat baju raya...amboii jauh pulak teman berangan petang ni....puasa pun belum udoh berangan nak "beghaya".....dah jangan mengelamun lambat lagi raya...masak dulu kang tak makan pulok En. suami dan anak2...kalau mak mertua ada..jatuh pula tempat terakhir..dapat nama Menantu Slow....hahhahha...akak gurau jer...jom, jom masak cepat :)
Rendang Ayam (5-6 orang)
|
Bahan:
|
1 ekor
ayam (potong kecil)
|
1 kg santan
pekat
2
helai daun kunyit dipotong halus
3 sudu
besar kerisik
2
batang serai – di ketuk
1
keping asam keeping
|
Bahan
kisar:
10
ulas Bawang merah
|
4 ulas
Bawang putih
|
3 cm
halia
|
3 cm
lengkuas
|
15
tangkai cili kering ( ikut suka pedas)
|
Cara:
|
1. Ayam dipotong ikut suka dan dibersihkan.
Masukkan bahan disar
2.
Masukkan serai dan kemudian tambahkan
ayam dan kerisik. Kacau rata semua agar ba
han sebati dan bahan masak dengan api yang Sederhana hingga air ayam
kering. Kemudian masukkan santan pekat dan daun Kunyit, sentiasa dikacau.
Setelah kuah pekat masukkan garam dan asam keping, kacau rata hingga kuah
kering.
Jika
suka boleh juga ditambah dengan daun limau purut.
Sedia
untuk dimakan.
|
No comments:
Post a Comment