Followers

Monday 4 February 2013

Rendang Ayam - (5-6 orang)


Assalamualaikum / salam sejahtera...kalau masak jer rendang teringat hari raya..bila ingat raya..ingat baju raya...amboii jauh pulak teman berangan petang ni....puasa pun belum udoh berangan nak "beghaya".....dah jangan mengelamun lambat lagi raya...masak dulu kang tak makan pulok En. suami dan anak2...kalau mak mertua ada..jatuh pula tempat terakhir..dapat nama Menantu Slow....hahhahha...akak gurau jer...jom, jom masak cepat  :)



Rendang Ayam (5-6 orang)
Bahan:

1 ekor ayam  (potong kecil)
1 kg santan pekat
2 helai daun kunyit dipotong halus
3 sudu besar kerisik
2 batang serai – di ketuk
1 keping asam keeping

Bahan kisar:

10 ulas Bawang merah
4 ulas Bawang putih
3 cm halia
3 cm lengkuas
15 tangkai cili kering ( ikut suka pedas)


Cara:
1.  Ayam dipotong ikut suka dan dibersihkan. Masukkan bahan disar
2.  Masukkan serai dan kemudian tambahkan ayam dan kerisik. Kacau rata semua agar ba  han sebati dan bahan masak dengan api yang Sederhana hingga air ayam kering. Kemudian masukkan santan pekat dan daun Kunyit, sentiasa dikacau. Setelah kuah pekat masukkan garam dan asam keping, kacau rata hingga kuah kering.

Jika suka boleh juga ditambah dengan daun limau purut.

Sedia untuk dimakan.



No comments:

Post a Comment