Followers

Sunday 3 February 2013

Ketupat sotong






Assalamualaikum / salam sejahtera..dok buat apa semua tu...menung? jangan menung panjang2..jom lerr kita fikir-fikirkan resepi minum petang hari ni...KETUPAT SOTONG...ni makanan orang pantai timur, makanan tradisi yg dah jarang-jarang kita dapat...jom cuba :)





Bahan:

10 ekor sotong sederhana besar – cuci buang kulit hitam
2 mangkuk beras pulut (basuh dan rendam 2 jam)
10 batang lidi di potong serong / lidi pencungkil
½ kg santan pekat
2 keping gula kerek

Cara:

1.       Beras yang sudah di rendam di toskan. Masukkan beras anggara 1/2 kedalam      sotong. Ambil kepala sotong sumbat dan cucuk/tutup dengan lidi. Buat sampai      habis.
2.       Masukkan sotong tadi kedalam periuk, tuang santan pekat, gula kerek dan sedikit          garam. Masak dengan api sederhana hingga santan pekat. Sedia di makan.

No comments:

Post a Comment