Followers

Tuesday 26 February 2013

lala masak merah berserai







 Assalamualaikum/salam sejahtera... lala ni macam-macam cara kita boleh masak terpulang pada selera kita. hari ni terasa nak makan sesuatu yg tidak menggunakan santan.."kurang kan lemak dalam masakan" boleh mengurangkan berat badan...konon2 berangan jap...hahahhaa...apa2 pun yang kita makan yang penting JAGA KESIHATAN...wah mcm pakar pemakanan la pulak akak ni...tapi memang pun akak nak ingatkan "sentiasa lah tegur diri kita sendiri untuk kesihatan yang baik"...peace (Y)



Bahan-bahan (4-5 orang)

500 gm lala
6 ulas bawang merah – dikisar
2 ulas bawang putih – dikisar
2 batang serai – dititik
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Garam dan gula

Cara-cara
  1. Bersihkan lala dan toskan.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan serai, tumis sehingga wangi.
  3. Masukkan sos cili dan sos tiram.
  4. Masukkan lala, kacau sehingga sekata.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

No comments:

Post a Comment