Followers

Sunday 10 February 2013

Roti Jala - (5-6 orang)



Assalamualaikum/ salam sejahtera....Petang2 ni terasa nak makan ROTI JALA la pulak..Bila dah ramai tetamu di rumah jadi seronok lah akak...ramai teman nak makan sambil pot pet..pot pet..( pot pet isu2 semasa jerr ye)..hehhe...dah roti jala kena lah ada kari nak di cicah...kelentang kelentung...siap dan boleh dimakan...hahhaha jangan kuat sangat kelentang kelentung tu..bocor pulak kuali nanti...cuba ya..:)

Bahan:

4 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat
sebiji telur
sedikit garam
pewarna jika suka
Air secukupnya.

Cara:

1. campurkan gandum, santan, telur, sedikit garam dan air secukupnya. Kisar hingga sebati dan tak berketul.
2. Jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. agak2 adunan boleh keluar dari acuan semasa di kitar.
3. gunakan kuali non stick, kitarkan adunan dengan menggunakan acuan roti jala. apabila sudah masak di gulung mengikut kegemaran masing2. sedia di makan.

Boleh dimakan bersama kari atau sambal.

No comments:

Post a Comment