Assalamualaikum / salam sejahtera ... Acar rampai ni sebenar nya penambah selera makan, kena pulak dengan nasi minyak ke..nasi tomato ke..memang menambah selera...rasa yang rangup, masam manis tu jadi pembuka selera...aduiii..boleh bertambah berat badan kalau makan nasi dengan acar..... bertambah-tambah...:)
Bahan A
1
sudu kecil biji sawi
5
sudu besar cuka
2
sudu besar gula
garam
Minyak
untuk menumis
Bahan di rendam
dengan kapur makan:
(rendam lebih kurang
20 minit)
2
batang timun di buang tengah dan di potong panjang
2
batang lobak merah di potong panjang dan nipis
10
biji bawang merah – jangan potong
2
biji cili merah di belah empat memanjang
Bahan kisar
6
biji cili kering
1
biji bawang besar
2
ulas bawang putih
1
inci halia
½
inci lengkuas
Cara:
1. Bahan yang di rendam dengan air kapur di cuci dan di toskan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau.
3. Masukkan cuka, biji sawi, garam dan gula. Biar mendidih, masukkan timun, lobak merah, bawang merah dan cili.
4. Kacau rata dan sedia dimakan bersama nasi.
Nota:
Tujuan direndam dengan air kapur supaya sayuran kekal rangup
No comments:
Post a Comment