Assalamualaikum/salam sejahtera... Bila buka peti ais hari ni.. teringat nak masak hati lembu...kata orang tua hati lembu ni boleh menambah darah dalam badan terutama untuk orang yang selalu kurang darah..saya pun tak pasti..tapi yang saya tahu saya memang suka makan hati berempah..baunya yang wangi dengan haruman rempah ratus, kalau di makan dengan nasi panas-panas pasti terangkat... jom cuba :)
Bahan-bahan:
½
kg hati
1
sudu besar serbuk jintan manis
1
sudu besar serbuk jintan putih
1
sudu besar serbuk kunyit
Garam
dan gula secukup rasa
Minyak
untuk menggoreng
Bahan kisar:
1
sudu besar ketumbar
2
ulas bawang putih
1
inci halia
1
biji bawang besar
Bahan
mayang:
1
biji bawang besar
1
biji cili merah
Cara:
1. Hati di potong kecil diperap dengan semua
bahan kecuali bahan mayang selama 2 jam.
2. Panaskan minyak, masukkan hati yang sudah
di perap, goreng hingga kekuningan.
Masukkan bawang dan cili merah yang di mayang. Gaul rata jangan sampai layu. Sedia di makan
No comments:
Post a Comment