Assalamualaikum / salam sejahtera .. bila tengok ikan yang segar-segar di pasar saya memang suka..isi ikan yang segar ni memang manis..ermm..sedappppp.. dalam hati teringat nak makan tom yam ayam..tiba-tiba bercakap sorang-sorang.. Why not buat ikan tom yam pulak..(cakap omputih campur2 sekali sekala) hehhehe...jom cuba :)
Bahan:
1 ekor ikan bawal putih (ikan merah atau siakap
pun boleh)
4 ulas bawang putih – tumbuk
1 biji bawabg besar
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar jus limau nipis /lemon/kasturi
6 biji cili api dipotong nipis
2 batang serai dihiris nipis
½ inci halia muda hiris nipis
4 sudu besar pes tomyam
300 grm bunga kobis – dipotong kecik
1 biji buah tomato
Garam
gula
Cara:
1.Ikan di cuci bersih dan di lumur dengan garam, gula, sos tiram dan pes tomyam. Ratakan.
2.Masuk kan serai, daun
limau nipis, dan bawang besar yg dipotong memanjang.
3.Taburkan bunga kobis
dan tomato. Dan kukus
4.Bila hampir masak,
curahkan air limau nipis ~~ sedia dimakan panas2~~
No comments:
Post a Comment