Assalamualaikum / salam sejahtera ...sebenarnya pagi2 dah keluar rumah nak beli daging lembu fresh tempatan, maklum la di area rumah saya ni daging lembu hanya dijual pada hujung minggu..jual tepi2 jalan (saya malas nak ke pasar besar)..al kisah .. daging ni nak di buat dalca...bila dah masak dalca, kena la masak nasi yang sesuai untuk dimakan dengan dalca ni, nasi kuning ke..hujan panas ke..tapi nasi putih pun sodappp...resepi dalca ni pun sebenarnya resepi turun termurun..jadi kalau boleh anak2 kat luar sana cuba2 la resepi ni..:)
Bahan:
1 kg daging lembu (saya suka daging tempatan)
2 paket serbuk kari
daging (kalau lebih pun lagi sedap)
1 cawan kacang dal
(direbus)
1 kg santan pekat
2 kuntum bunga
lawang
1 inci kayu manis
2 kuntum bunga
cengkih
Air
Garam
Bahan kisar:
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
2 biji tomato belah empat
2 biji tomato belah empat
Sayuran:
3 ketul ubi kentang
di belah empat
1 batang lobak merah
di potong panjang 1 inci
2 biji terung di
potong
Jika suka boleh
ditambah kacang panjang.
Bahan tumis darat:
2 sudu minyak masak
8 biji bawang merah
di mayang halus
2 tangkai daun kari
Cara:
2. Tinggalkan air lebih kurang ¾ periuk, masukkan bahan kisar, rempah kari, bunga lawang, kayu manis dan bunga cengkih. Biarkan mendidih seketika masukkan santan , kacang dal dan garam.
3. Masukkan sayuran yang dah dipotong, tomato dan reneh seketika. Tutup api.
4. Tumis bahan tumis di kuali hingga kekuningan tuangkan kedalam periuk dalca tadi dengan minyaknya sekali. Dan tutup untuk meresapkan bau wangi nya. Sedia di makan.
No comments:
Post a Comment