Assalamualaikum / salam sejahtera .. wahhh!! pergi pasar pagi tadi nampak pulak petai yang besar-besar mata nya..sedap buat sambal udang. kalau makan sambal udang petai ni, mak mertua lalu pun tak sedar.. berpeluh.. apa-apa pun sebelum makan baca doa dulu...hehehe
Bahan-bahan:
1
kg udang – di bersihkan
2 sudu besar air asam jawa
2
sudu besar gula
1 biji tomato - di belah 4
100 g isi petai
1 biji tomato - di belah 4
100 g isi petai
Garam
Minyak untuk menumis
Bahan kisar :
15
tangkai cili kering
1
biji bawang besar
4
ulas bawang putih
Sedikit
belacan
Cara:
1.
Panaskan
minyak, tumis bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
2.
Masukkan udang, air asam jawa, gula dan garam.
3.
Biarkan
mendidih masukkan tomato, petai dan biar kering sedikit. ~~ siap untuk di makan
No comments:
Post a Comment