Followers

Wednesday 26 December 2012

Ayam goreng opor


Assalamualaikum / salam sejahtera ... Hari ni nak berkongsi resepi yang mudah..sebenar nya ayam goreng opor ni sedap jika dimakan dengan nasi kukus..kalau keluarga yang besar berat jugak nak beli nasi kukus kat luar.. apa kata kita kukus nasi, masak  ayam goreng opor..kalau rajin buat la sedikit kari untuk tambah selera kita.. jom cuba :)




Bahan-bahan

1 Ekor ayam
3 cawan air
½ biji kelapa – jadikan santan (hampas jangan buang)
Minyak untuk menggoreng

Bahan kisar : (untuk perap)

2 sudu kecil ketumbar
½ sudu kecil jintan manis
3 biji buah keras
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
½ sudu kecil garam
2 sudu kecil gula
1 sudu kecil air asam jawa

Cara:
1.    Potong ayam ikut selera anda.
2.    Dapat kan santan sebanyak 2 cawan. Hampas jangan di buang.
3..    Masukkan ayam, bahan perap, dan santan kedalam kuali dan masak hingga airnya hampir  mengering, lalu masukkan hampas kelapa.
4.    Kacau sampai rata dan mengering. Angkat ketepi.
5.   Panaskan minyak dan gorengkan ayam tersebut hingga kekuningan. Siap dimakan. 

   Nota:
   
   isi perapan hampas kelapa yang rangup semasa menggoreng dan kekuningan diangkat dan ditos untuk di tabur diatas ayam. 








No comments:

Post a Comment