Followers

Wednesday 26 December 2012

Hati berempah



Assalamualaikum/salam sejahtera... Bila buka peti ais hari ni.. teringat nak masak hati lembu...kata orang tua hati lembu ni boleh menambah darah dalam badan terutama untuk orang yang selalu kurang darah..saya pun tak pasti..tapi yang saya tahu saya memang suka makan hati berempah..baunya yang wangi dengan haruman rempah ratus, kalau di makan dengan nasi panas-panas pasti terangkat... jom cuba :)



Bahan-bahan:

½ kg hati
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


Bahan kisar:

1 sudu besar ketumbar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar

Bahan mayang:

1 biji bawang besar
1 biji cili merah

Cara:

1. Hati di potong kecil diperap dengan semua bahan kecuali bahan mayang selama 2 jam.
2. Panaskan minyak, masukkan hati yang sudah di perap, goreng hingga       kekuningan. Masukkan bawang dan cili merah yang di mayang. Gaul rata jangan      sampai layu. Sedia di makan

No comments:

Post a Comment