Followers

Saturday 15 December 2012

Dalca Daging / Kambing tumis darat






Assalamualaikum / salam sejahtera ...sebenarnya pagi2 dah keluar rumah nak beli daging lembu fresh tempatan, maklum la di area rumah saya ni daging lembu hanya dijual pada hujung minggu..jual tepi2 jalan (saya malas nak ke pasar besar)..al kisah .. daging  ni nak di buat dalca...bila dah masak dalca,  kena la masak nasi yang sesuai untuk dimakan dengan dalca ni, nasi kuning ke..hujan panas ke..tapi nasi putih pun sodappp...resepi dalca ni pun sebenarnya resepi  turun termurun..jadi kalau boleh anak2 kat luar sana cuba2 la resepi ni..:)


Bahan:

1 kg daging lembu (saya suka daging tempatan)
2 paket serbuk kari daging (kalau lebih pun lagi sedap)
1 cawan kacang dal (direbus)
1 kg santan pekat
2 kuntum bunga lawang
1 inci kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
Air
Garam

Bahan kisar:

10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
 2 biji tomato belah empat

Sayuran:

3 ketul ubi kentang di belah empat
1 batang lobak merah di potong panjang 1 inci
2 biji terung di potong
Jika suka boleh ditambah kacang panjang.

Bahan tumis darat:

2 sudu minyak masak
8 biji bawang merah di mayang halus
2 tangkai daun kari



Cara:

1.    Daging direbus hingga empuk.

2.    Tinggalkan air lebih kurang ¾ periuk, masukkan bahan kisar, rempah kari, bunga lawang, kayu manis dan bunga cengkih. Biarkan mendidih seketika masukkan santan , kacang dal dan garam.

3.    Masukkan sayuran yang dah dipotong, tomato dan reneh seketika. Tutup api.

4.    Tumis bahan tumis di kuali hingga kekuningan tuangkan kedalam periuk dalca tadi dengan minyaknya sekali. Dan tutup untuk meresapkan bau wangi nya. Sedia di makan. 



No comments:

Post a Comment