Followers

Tuesday 25 December 2012

Ikan Tenggiri Cuka




Assalamualaikum / salam sejahtera...hari ni nak share resepi ikan tenggiri cuka ni..bukan apa kadang-kadang bosan juga bila asyik makan kari bersantan, nak masak asam pedas..daun kesum pulak tak ada..maklum lah kadang2 bila ke pasar, tengok lauk pauk pun  boleh jatuh hati..sampai lupa semua barang...hehehe..cuba ya jangan tak cuba..:).




Bahan :

3 keping ikan tenggiri (kepingan yang besar)
3 sudu besar cuka makan
2 sudu besar gula
Garam
1 biji timun (jgn buang kulit) di buang tengah dan potong memanjang
1 biji cili merah – potong panjang
2 biji cili hijau – potong panjang

Bahan tumis

½ inci halia muda
1 biji bawang besar – di potong bulat
4 ulas bawang putih – di mayang
Secubit halba
1 inci kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang


Cara:
1.Ikan digaul kunyit dan garam. Goreng hingga kekuningan dan ketepikan.

2.Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumis hingga naik baunya.

3.Masukkan cuka dan sedikit air, garam dan gula

4.Bila mendidih masukkan timun, cili hijau dan merah

5.Biarkan pekat sedikit, massukkan ikan , gaul sebati dan sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment