Followers

Wednesday 26 December 2012

Sambal tumis udang petai



Assalamualaikum / salam sejahtera .. wahhh!! pergi pasar pagi tadi nampak pulak petai yang besar-besar mata nya..sedap buat sambal udang. kalau makan sambal udang petai ni, mak mertua lalu pun tak sedar.. berpeluh.. apa-apa pun sebelum makan baca doa dulu...hehehe



Bahan-bahan:

1 kg udang  – di bersihkan 
2 sudu besar air asam jawa
2 sudu besar gula
1 biji tomato - di belah 4
100 g isi petai
Garam
 Minyak untuk menumis

Bahan kisar :

15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Sedikit belacan


Cara:

1.    Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
2.    Masukkan udang, air asam jawa, gula dan garam.
3.    Biarkan mendidih  masukkan tomato, petai dan biar kering sedikit. ~~ siap untuk di makan




No comments:

Post a Comment