Followers

Tuesday 25 December 2012

Pengat pisang



Assalamualaikum / salam sejahtera... Nak dijadikan cerita kawan saya yang ada tanam pisang di belakang rumahnya yang bagi saya pisang nagka ni..saya memang gemar pengat pisang, kalau bulan puasa pengat pisang ni tak sah kalau tak buat...sesuai juga untuk minum petang :)




Bahan-bahan:

3 biji pisang nangka
1 keping gula Melaka (besar)
5 sudu besar gula pasir
½ sudu kecil garam
2 helai daun pandan
4 cawan santan pekat
3 sudu besar biji sagu (di rendam)


Cara:

1.       Pisang nangka dibuang kulit dan di potong serong. Masukkan kesemua bahan      kecuali biji sagu kedalam periuk. Jika terlalu pekat boleh di tambah sedikit air.

2.       Sentiasa di kacau agar santan tidak berketul (kacau perlahan agar pisang   tidak   hancur)

3.       Bila sudah mendidih, masukkan sagu dan biar seketika. Bila sagu sudah berkilat    dan pisang sudah lembut, padam api. Sedia di makan

No comments:

Post a Comment