Followers

Monday 7 January 2013

Asam pedas ikan tenggiri (3-4 orang)


Assalamualaikum / salam sejahtera ... kalau kita sebut masak asam, masakan ni memang ramai penggemarnya especially orang Melaka..sebenarnya bukan ikan tenggiri je yg sedap untuk masakan ni, ikan terubuk,ikan parang,...paling tidak pun kembung pun boleh.... masak asam ni..makan dengan nasi boleh, dengan lempeng kelapa lagi terangkat...fuhh..saya pernah tengok orang makan dengan jemput2 ikan bilis pun ada...apa2 pun asal kena dengan selera kita...jom masak :)

Bahan- Bahan:

3 keping ikan Tenggiri (ikan lain pun Boleh)
Bahan kisar: -
10 biji cili kering
1/2 in halia
1 inci belacan
10 biji bawang merah (atau boleh guna 1 biji bawang besar)
4 ulas bawang putih


Bahan lain:

1 cawan asam Jawa (atau secukupnya)
air secukupnya
1 biji tomato-potong 2
1 biji terung bulat- belah 4
5 biji kacang bendi
1 batang serai-diketuk
1 kuntum bunga kantan dan daun kesum secukupnya
minyak masak
garam dan gula secukup rasa

Cara  ;

1. panaskan minyak. Tumis bahan bahan kisar, hingga garing biar Pecah minyak.

2. masukkan serai , air Jawa dan air secukupnya. biar mendidih, masukkan ikan dan   bahan2 lain.
3. masukkan garam dan gula, biar hingga masak. hidangkan.























































No comments:

Post a Comment