Followers

Thursday 10 January 2013

Udang tempoyak




Assalamualaikum/salam sejahtera....Nak cerita, bila tiba musim durian, rata-rata kita akan nampak orang menjual tempoyak di pasar..sebenarnya dari tempoyak macam-macam kita boleh buat..olah dan jadi kan masakan yang sedap...hari ni saya nak kongsi masakan udang tempoyak...kepada peminat-peminat tempoyak..cuba yerrr ..anda pasti tersenyum :)


Bahan:



½ kg Udang sederhana besar

2 helai daun kunyit

Minyak masak untuk menumis



Bahan kisar:



10 biji cili api

1 inci kunyit hidup

1 cawan tempoyak

Sedikit air



Cara:



  1.     Panaskan minyak, Tumis bahan kisar. Masukkan udang , garam dan gula secukupnya.
  2.    Masukkan Daun kunyit yang di mayang halus kedalam bahan tadi. Bila udang   masak   dan kuah memekat. Padam api. Siap di makan.

2 comments:

  1. Suza..afiq makan tempoyak ke? ha ha haaa..tanya pasal afiq instead of masakan! :)

    ReplyDelete
  2. kalau patin tempoyak feberet dia...hehhehehe

    ReplyDelete