Assalamualaikum/salam sejahtera...kalau kita tengok, membakar ikan ni..memasaknya memang senang...tapi kalau kat rumah nak hidupkan arang membakar memang malas...tapi sekarang mudah jer...ada kuali yang boleh membakar tanpa menghilangkan keenakkan rasa ikan...wahhh !!! akak mcm iklan kuali la pulak...kalau masak sendiri kos nya lebih jimat.... selain ikan kembung, berbagai jenis ikan lagi yang sedap di bakar...jom makan BISMILAHIRAHMANIRAHIM...:)
Bahan: (2 orang)
|
|
2 ekor ikan kembung
|
|
1/2 biji tomato
|
|
½ cwn air asam Jawa pekat
|
|
3 biji cili padi-kalau nak lagi pedas Boleh
tambah
|
|
1/2 biji Bawang besar – potong dadu
½ biji buah tomato- potong dadu
|
|
Sedikit belacan
|
|
Garam dan kunyit serbuk
|
|
Gula
|
|
Cara:
|
|
1. Bersih ikan. Letakkan sedikit garam dan
kunyit serbuk dan bakar - (saya lebih suka di bakar tawar tanpa garam dan kunyit)
|
|
Cara
untuk air asam:-
|
|
3. Potong Dadu tomato, Mayang Bawang besar
dan. Potong cili padi
|
|
4. Masukkan air masak ke dalam asam Jawa,
lenyekkan belacan.
|
|
5. Masukkan semua bahan-bahan yang dipotong
tadi ke dalam air asam Jawa.
|
|
6. Tambahkan garam dan gula secukup Rasa
|
7. Ikan yang siap dibakar dicicah dengan air asam.
No comments:
Post a Comment