Followers

Friday 18 January 2013

sup ketam cendawan


Assalamualaikum / salam sejahtera...semalam sebenarnya saya rasa nak makan toseii di kedai mamak jerr..tapi bila sampai di pintu rumah rasa malas nak keluar balik....anak bongsu yg dah siap melawa pun merungut2 ...nak pujuk punya pasal terpaksa la masak lauk kegemaran dia...sebenarnya ketam ni saya beli di Melaka..ketam fresh tepi laut...dan cendawan ni pulak saya beli di Cameron Highland...tapi bak kata pepatah..berlainan tempat..dalam periuk bertemu jua...hahahah...jom cuba masak


Bahan:

3. ekor ketam di bersihkan
5 ulas bawang merah - mayang
3 ulas bawang putih - mayang
8 biji cili api - potong halus
1 sudu kecil sos tiram
1 inci halia - mayang
2 batang serai - ketuk
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 batang saderi - potong kecil
1 paket cendawan
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Cara :

1. Panaskan periuk, tumis bawang putih dan bawang merah , halia hingga kekuningan. masukkakn cili api , lada hitam, lada putih, sos tiram, serai dan air secukupnya.
2. Bila mendidih, masukkan ketam, garam dan gula. Akhir sekali masukkan cendawan dan saderi. reneh sebentar. sedia di makan

Selamat mencuba :)


No comments:

Post a Comment