Followers

Friday 18 January 2013

macaroni bakar


Assalamualaikum / Salam sejahtera ... well today i feel like eating something different...wahhh,,bila tiba2 mood omputih mari macam ni lerr jadinya...sebenarnya masa kecik2 dulu macaroni lah makanan yang paling saya tak suka...paling tak gemorrr...tapi bila satu hari kerumah kawan dan di memang pakar dalam pasta-pasta ni jadi saya pun cuba la makan...waaaauuuuu..jatuh cinta pulak jadinya..tu la org tua2 kata tak kenal maka tak cinta....hahhahha...wokey lets eat...yummy :)))))


 
Bahan-bahan:  (5-6 orang)

250 g pasta (macaroni)
300 g daging cincang
2 ulas bawang putih – dicincang halus
1 biji bawang besar – dicincang halus
1 biji lobak merah – dipotong dadu / atau sayuran campur
1 batang seleri – dipotong dadu
1 tin kecil tomato puri
5 sudu sos tomato
2 sudu mayonaise
Garam, gula dan lada hitam. lada putih (secukup rasa)
Minyak untuk menumis
Mozzarella cheese
2 biji telur
Cara-cara:
  1. Rebus pasta sehingga masak, kemudian toskan. Gaul pasta dengan sedikit butter atau minyak.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau. Masukkan daging cincang, lobak merah dan seleri. Goreng sehingga daging masak.
  3. Masukkan tomato puri, sos tomato, lada hitam, lada putih dan garam dan gula secukup rasa.
  4. Masukkan pasta dan kacau hingga sekata. Tutup api dan biarkan seketika. Masukkan pasta ke dalam acuan.
  5. Pecahkan telur dan kacau hingga sekata. Ratakan telur ke atas pasta.
  6. Ratakan mozzarella cheese ke atas pasta.
  7. Bakar pasta ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 200 celcius selama 20-25 minit.



No comments:

Post a Comment