Followers

Monday 21 January 2013

Meehun Cendawan lobak masin



Assalamualaikum / salam sejahtera....Ini adalah meehun yang paling mudah nak masak...kalau saya di rumah..anak2 panggil meehun campak2..sebenarnya walau pun mudah tapi ada rasa dan menyelerakan. Resepi ni boleh di guna pakai kalau ada tetamu yang tiba2 tersembul kat muka pintu...sekejap je dah dapat makan mee hun ni...cuba ya :))




Bahan-bahan (3-4 org ..) 

200gm bihun-rendam ngan udara panas dan di tapis
1 mangkuk isi ayam
6 ulas bawang putih - di tumbuk
1 sudu besar sos tiram
1 ketul kiub pati ayam
1 Sudu besar lobak masin cincang
1 Sudu teh lada lada hitam
5-6 biji bebola ikan  (atau sebanyak yg suka)
1 keping fish cake – hiris nipis
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Sayuran:
Sedikit taugeh
Sedikit sawi – (jika suka)
Cendawan

bahan sampingan: -

hirisan daun Bawang

cili kicap (campurkan aje): -

4 Sudu besar kicap cair
potongan cili merah / cili api
2 sudu sos cili

Cara-cara
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan lada hitam hingga naik bau,     Masukkan      air      seperti masak sup. ( lebih kurang 5 gelas besar).
2.  Masukkan ayam, kiub pati ayam dan sos tiram dalam periuk dan biar mendidih, renih hingga      ayam masak. tambahkan air Jika perlu. Masukkakan garam dan gula secukup       rasa.
3.  masukkan fishball, fish cake, lobak masin dan cendawan, reneh lagi hingga ianya masak.
4.  masukkan bihun kedalam periuk kuah tadi, bersama sayur-sayuran. Sedia   dimakan panas2 bersama hirisan daun bawang dan cili kicap.



No comments:

Post a Comment