Followers

Wednesday 2 January 2013

Udang Galah kunyit Halia








Udang Galah ni sebenarnya dibawa balik oleh anak saudara saya dari Sabah jadi ini lah rezeki hari ini.. yummy.. apa lagi menggoreng leerrrr kita, Bila sebut saja pasal udang, macam-macam masakan yang ada dalam kepala..tapi hari ni rasa berkunyit halia jerr...mudah, ringkas dan yummmyyyy :)




Bahan:

3 ekor udang galah
2 inci halia – cincang halus
5 ulas bawang putih- cincang halus
1 biji bawang besar- cincang halus
2 sudu sos tiram
2 sudu sos lada hitam
5 sudu sos tomato
1 sudu besar serbuk kunyit
sedikit garam dan gula
Minyak untuk menumis dan menggoreng

Cara:

1.  udang galah di bersihkan dan di sapu dengan garam, gula dan kunyit serbuk dan di goreng. ketepi kan.
2.  di kuali lain tumis Bawang putih, bawang besar dan halia yang cincang halus. Tumis bahan cincang hingga naik bau dan kekuningan. 
2.  Masukkan sos tomato dan sos tiram, sos lada hitam garam dan gula secukup rasa. (rasa dulu sebab udang sudah di sapu garam..jadi jangan terlalu masin)
3. Bila udang sudah masak dan kuah agak pekat, tuang kan keatas udang, kacau rata. Sedia di hidangkan





No comments:

Post a Comment